Spørgsmål og svar
Du er velkommen til at skrive til mig, hvis ikke du finder svar på dit spørgsmål herunder.
Hvad er en sexolog / parterapeut?
En sexolog og parterapeut beskæftiger sig med et terapeutisk perspektiv på det seksuelle liv for ethvert menneske, og har tavshedspligt som både andre terapeuter og psykologer også har. Som sexolog og parterapeut tager jeg udgangspunkt i livets seksuelle og følelsesmæssige problemstillinger, som bearbejdes i samarbejde med dig som klient, for dernæst at blive i stand til, at leve i større bevidsthed til dig selv. Udfordringer som opstår igennem stress, angst og depressioner kan jeg som terapeut også gå ind i, da årsagen til disse problemstillinger kan ligge som dybe sår, og kræver samme terapeutiske tilgang, som andre.
​
En sexolog og parterapeut kan hjælpe med at skabe forståelse for sig selv og sine mønstre på et dybere plan end de fleste. Sex er grundlæggelsen til vores eksistens, og det er derfor en vigtig kilde til et velfungerende liv, og at man er bevidst og har et individuelt, bevidst og trygt sex -og kærlighedsliv.
Som terapeut arbejder jeg meget med nervesystemet og hvordan vi bedst muligt lærer, at mærke indre ro. Fra et velreguleret nervesystem, kan vores problemer nemmere arbejdes med.
Under en sexologisk uddannelse arbejder man det første lange stykke tid med sig selv og bevidstgøre sine egne mønstre og vaner, så man kender sig selv i de dybeste lag. På den måde når man sidder med en klient, laver man ikke det, man kalder en projektion, som handler om, at man overfører noget af sin egen skam, dårlige selvværd, traumer mm. til sin klient. Uanset hvad man som sexolog og parterapeut arbejder med, handler det om at rumme det hele menneske, forstå det hele menneske og hjælpe det hele menneske med, så de kan føle sig lettere og mere frie.
Hvad kan en sexolog / parterapeut hjælpe med?
En sexolog og parterapeut kan hjælpe med at bevidstgøre og ændre forskellige mønstre, ofte med udgangspunkt i det seksuelle/følelsesmæssige, men som almindeligvis har rødder i noget langt dybere som f.eks. barndomstraumer. Et traume fra barndommen kan bl.a. være overgreb fysisk og psykisk, følelsesmæssigt svigt, at have haft skamfulde oplevelser, dårlig eller mangel på kommunikation fra sin forældre/værger, manglende plads til følelser, undertrykte følelser, mobning, spiseforstyrrelser afledt af andre traumer, stressende forældre mm., og disse faktorer kan udløse en følelsesmæssig fysisk eller mental dysfunktion / disconnection til sig selv og sin krop i sit voksne liv.
Nogle traumer udløser også en specifik seksuel lyst, dette kan man kalde et seksualiseret traume.
En sexolog og parterapeut nedbryder skammen omkring forskellige seksuelle tabuer, så man som menneske ikke skal gemme sig for sig selv eller andre. Det vigtigste en terapeut kan skabe er tryghed og forståelsen af sig selv. Ud fra forståelsen af sig selv, kan man fra dette fundament ændre sine vaner og mønstre.
En sexolog kan også hjælpe og lade et menneske forstå seksuelle lyster, som er ulovlige og stærkt grænseoverskridende som f.eks. overgreb, pædofili mm. Her stopper tavshedspligten dog, fordi der potentielt kan være fare for andre mennesker, men som sexolog skal man stadig kunne være i stand til at rumme dette.
Hvorfor vælge en sexolog / parterapeut?
Du kan stå et sted i livet, hvor du ønsker at genfinde dig selv. Du er træt af følelsen af, at svigte dig selv. Du er træt af at gå på kompromis med hvem du egentlig er. Eller måske ønsker du måske at finde en partner, gå fra din partner. Du kan stå i en situation med utroskab, en abort eller en skamfuld eller svær oplevelse. En sexolog / parterapeut er i stand til at give råd, vejledning og guidance til de næste step, som vi sammen tager i de terapeutiske sessioner.
Ved en sexolog skal du ikke være nervøs for at bringe seksuelle problemstillinger på banen, som ellers ved andre stadig kan være svære og tabubelagte. Men du kan også vælge en sexolog, hvis du kan spejle eller finde noget interessant ved denne. Det kalder man et kemimøde og en spejling. Og det er rigtig vigtigt at vi som sexolog og klient, har en god kemi, da fremdriften og de ønskede ændringer her, ville være størst. Da en sexolog arbejder med andre terapeutiske aspekter, kan man også arbejde med andre problemstillinger som f.eks.: kommunikation, grænsesætning, dårligt selvværd og selvtillid, at tage ansvar for, hvad man ønsker at opnå, og følelsen af at kende og stå stærkt i sig selv.
Er en sexolog en terapeut?
Ja, forskelligheden ligger ofte i uddannelsen. En psykolog er uddannet fra et universitet og både de fleste terapeuter og sexologer er uddannet fra privatuddannelser, som man selv betaler. En terapeut er en overordnet titel for det at arbejde med psykologiske problemstillinger med et menneske. Alt efter hvilken terapeut man er, hedder titlen derfor også noget andet (psykoterapeut, gestaltterapeut, kropsterapeut mm.). I princippet kunne det hedde en sexterapeut i stedet for en sexolog, men den officielle titel er sexolog.